CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

• Επιλογή αξιόπιστου εκτροφέα

Όταν αγοράζουμε κουτάβι, καλό είναι να το κάνουμε αφού έχουμε κάνει πρώτα μια μικρή/μεγάλη "έρευνα αγοράς".
Ακούγεται μπελαλίδικο, ίσως και πεζό για κάποιους, το να βρούμε όμως ένα καλό κουτάβι πιθανότατα θα μας γλιτώσει μελλοντικά από πολύ χρόνο και χρήμα που θα ξοδέψουμε σε κτηνίατρους και εκπαιδευτές προσπαθώντας να λύσουμε προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς.
Ειδικά όταν αναζητάμε ένα καθαρόαιμο σκύλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν πρόκληση το να βρούμε ένα σκύλο υγιές όχι μόνο σωματικά αλλά και από πλευράς χαρακτήρα και ταπεραμέντου.

Το να είναι ο σκύλος από καταχωρημένο εκτροφείο, καθαρόαιμος, με pedigree και εγγεγραμμένος μας εξασφαλίζει ότι είναι ένα καλής ποιότητας ζώο; ΟΧΙ!
Καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί με εκτροφείς που διαλαλούν τα παραπάνω "πιστοποιητικά".

Τι ξεχωρίζει λοιπόν τους υπεύθυνους, ευσυνείδητους και ηθικούς εκτροφείς που στοχεύουν στην απόκτηση υγειών κουταβιών και στη βελτίωση μιας φυλής;

• Ζητήστε από κάποιον έμπειρο στο χώρο να σας συστήσει εκτροφέα. Αναζητείστε ανθρώπους που πήρανε παλαιότερα κουτάβια από τον προτεινόμενο εκτροφέα και επικοινωνήστε μαζί τους.

• Επισκεφτείτε τον εκτροφέα περισσότερες από μια φορά πριν πάρετε το κουτάβι. Ρωτείστε τον για τη φυλή, την ιδιοσυγκρασία, τις ικανότητες και την υγεία της. Ζητείστε του να σας βοηθήσει να διαλέξετε από την τοκετοομάδα το κουτάβι εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο.

• Ένας σωστός εκτροφέας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για ζητήματα που αφορούν την ανατροφή του σκύλου σας. Για θέματα υγείας, διατροφής, συμπεριφοράς, ακόμη και δραστηριοτήτων οι οποίες ενδείκνυνται για το σκύλος σας, ποιές είναι κατάλληλες για το σωματότυπο, την αντοχή κλπ της φυλής και ποιές θα πρέπει να αποφεύγετε.

• Ο εκτροφέας θα πρέπει να θέλει (ή καλύτερα να απαιτήσει) να μπορεί να είναι σε επικοινωνία μαζί σας, να σας επισκέπτεται αν το επιθυμεί και να ενημερώνεται για το κουτάβι που σας εμπιστεύτηκε.

• Μην εμπιστεύεστε κάποιον που δεν προσπαθεί να μάθει για εσάς.

• Γνωρίστε τους γονείς του κουταβιού, να δείτε και να κρίνετε το παρουσιαστικό τους (μορφολογία) αλλά και το χαρακτήρα τους. Πολλές φορές μπορεί να μην μπορείτε να γνωρίσετε τον επιβήτορα μια και μπορεί να βρίσκετε χιλιάδες μίλια μακριά, ζητείστε όμως να δείτε όχι μόνο φωτογραφίες του αλλά και βίντεο του σκύλου να συναναστρέφεται με άλλους σκύλους και ανθρώπους. Θα πρέπει ωστόσο να είναι πρόθυμος ο κάτοχος του επιβήτορα να σας δεχτεί ώστε να μπορέσετε να δείτε το σκύλο από κοντά, αν είστε πρόθυμοι να ταξιδέψετε για αυτό το λόγο.

• Το pedigree κατά μία έννοια δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα χαρτί που αποδεικνύει ότι το κουτάβι σας έχει γονείς. Το να έχει το κουτάβι σας “χαρτιά” δε σημαίνει κάτι παραπάνω από το ότι κάποιος μπήκε στον κόπο να καταγράψει το σόι του σκύλου σας. Είναι απλά ένα οικογενειακό γενεαλογικό δέντρο και όχι μια μαρτυρία για το χαρακτήρα ή την υγεία του κουταβιού. ΟΜΩΣ αν μάθετε πώς να διαβάσετε τα “χαρτιά” του σκύλου σας μπορείτε να μάθετε τους τίτλους που έχουνε κερδίσει οι πρόγονοι του. Αν για παράδειγμα έχουνε διαπρέψει σε κάποιο κυνάθλημα μπορείτε να έχετε μια εικόνα για το τι ενδεχομένως θα αρέσει και δικό σας σκύλο. Αν πάλι κανένας από τους προγόνους του δεν έχει καμιά διάκριση κανενός τύπου, να είστε επιφυλακτικοί. Επιφυλακτικοί να είστε και με τον εκτροφέα που είτε σας λέει ότι το κουτάβι σας θα έχει “χαρτιά” αλλά δε σας δείχνει τα pedigree των γονιών του, είτε τα pedigree αυτά δεν έχουνε το λεπτομερή γενεαλογικό χάρτη των γονιών (γονείς, παππούδες, προ παππούδες). Ένας σωστός εκτροφέας θα κάτσει μαζί σας και θα σας δείξει το γενεαλογικό δέντρο του κουταβιού. Θα σας μιλήσει για τους προγόνους του, τα χαρακτηριστικά που αφορούν την υγεία, τη μορφολογία και το χαρακτήρα τους. Θα σας πει γιατί επέλεξε να ζευγαρώσει τους γονείς του. Ρωτείστε τον αν σκοπεύει να κρατήσει ο ίδιος κουτάβι από την τοκετοομάδα στην οποία ανήκει το κουτάβι σας και αν όχι το γιατί. Αν αρνηθεί να κάνει τα παραπάνω πολύ απλά απορρίψτε τον και ψάξτε για άλλο εκτροφέα.

• Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε ηλικία τέτοια που να θεωρείτε αποδεκτό το ζευγάρωμα. Αυτή ορίζετε από τον Κυνολογικό Όμιλο της κάθε χώρας.

• Οι γονείς να έχουνε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις πριν το ζευγάρωμα. Τραβηγμένο από τα μαλλιά, αλλά τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων καλό θα είναι να είναι στη διάθεση σας, το ίδιο και αντίγραφα αυτών ώστε να μπορείτε εάν θέλετε να τις δείξετε στον κτηνίατρο σας.

Το κουτάβι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απομακρυνθεί από τη μητέρα του και την τοκετοομάδα αν δεν κλείσει τις 8 εβδομάδες! Αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από το νόμο και θεωρείται κακοποίηση. Το κουτάβι πρέπει να παραμείνει με τη μητέρα και τα αδέλφια του διάστημα ικανό ώστε να μπορέσει να εκπαιδευτεί σε θέματα συμπεριφοράς (όπως για παράδειγμα το δάγκωμα). Από την 6η εβδομάδα τα κουτάβια ξεκινάνε να μαθαίνουνε πρότυπα συμπεριφοράς και τη γλώσσα του σώματος. Αυτά είναι πράγματα που σαφώς πρέπει να διδαχθεί από ομοίους του και όχι από ανθρώπους. Καλή ηλικία για να απομακρυνθεί το κουτάβι από τη μητέρα του θεωρούνται οι 10-12 εβδομάδες.

• Αποφύγετε γέννα με ένα μόνο κουτάβι. Πιθανόν το κουτάβι αυτό να έχει προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με κουτάβια που ανήκουν σε πολυάριθμες τοκετοομάδες.

• Καλό είναι να είσαστε επιφυλακτικοί με εκτροφείς που είναι πρόθυμοι να σας δώσουνε δύο κουτάβια από μια τοκετοομάδα. Δύο κουτάβια απαιτούνε διπλάσιο κόπο, χρόνο και χρήμα για να μεγαλώσουνε σωστά. Αλλά και ιδιαίτερη εμπειρία μια και θα δεθούνε πρώτα μεταξύ τους και μετά με εσάς. Θα αποτελούν πρώτα μεταξύ τους αγέλη και στην ουσία θα έχετε να αντιμετωπίσετε τρεις ξεχωριστές οντότητες: τα δύο κουτάβια που το καθένα θα έχει τη δική του προσωπικότητα συν την αγέλη που θα έχει τη δική της! Για να τα εκπαιδεύσετε θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο καθένα χωριστά. Ένας ευσυνείδητος εκτροφέας θα σας αποτρέψει από ένα τέτοιο λάθος αντί να σας δει σα μια καλή ευκαιρία να “ξεφορτωθεί” δυο κουτάβια εύκολα και γρήγορα.

• Το κουτάβι, όταν θα πάτε να το πάρετε, θα πρέπει να είναι χαρούμενο, καλότροπο, κοινωνικοποιημένο και υγιές. Να έχει κάνει τα πρώτα του εμβόλια, να έχει το ατομικό βιβλιάριο υγείας και να φέρει chip όπως ορίζει ο νόμος. Μόλις πάρετε στο σπίτι σας του κουτάβι, και αφού το αφήσετε να ηρεμήσει λίγες μέρες και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και τη δική σας παρουσία, πηγαίνετε το στον κτηνίατρο σας για μια ολοκληρωμένη εξέταση.

Αναγνωστες