CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

• B.A.R.F. (BIOLOGICALLY APPROPRIATE RAW FOOD)

Η barf είναι μια μέθοδος διατροφής που σχεδίασε ο Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinghurst.
Η διατροφή αυτή μιμείτε τη διατροφή του σκύλου αν αυτός ζούσε ελεύθερος στη φύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για σαρκοφάγο ζώο.
Στη barf τα πάντα δίνονται ωμά και στόχος είναι το σκυλί να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 2-4 εβδομάδων.
1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα (στη φύση ο σκύλος θα έτρωγε τα φρούτα και τα λαχανικά τρώγοντας το στομάχι του θηράματος του, δηλ επεξεργασμένα. Προκειμένου να το μιμηθούμε αυτό, και μια και το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει τη κυτταρίνη όπως αυτό των χορτοφάγων, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πολτοποιούνται.)
5. Αβγά
6. Ψάρια

Για τη σωστή διατροφή του σκύλου και την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, πρέπει να τηρούνται κάποιες αναλογίες σε ότι αφορά κρέας-κόκαλα (και κατ' απέκταση φώσφορο-ασβέστιο). Αν για παράδειγμα δίνουμε πολύ κρέας και λίγα κόκαλα (που πάει να πει πολύ φώσφορο και λίγο ασβέστιο) ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο.
Η ποσότητα τροφής που προσφέρουμε στο σκύλο είναι ποσοστό του σωματικού βάρους του και εξαρτάται από την ηλικία του και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Για παράδειγμα ένα ενήλικο σκυλί καταναλώνει τροφή που αντιστοιχεί στο 3% του σωματικού του βάρους ενώ για ένα κουτάβι η τιμή αυτή είναι 4-10%. Για ένα δραστήριο σκυλί το 3% επίσης δεν αρκεί.

Οι "κίνδυνοι":
Ο σκύλος δεν κινδυνεύει να πνιγεί τρώγοντας ωμά κόκαλα σε αντίθεση με τα μαγειρεμένα. Καλό είναι ωστόσο να τεμαχίζουμε το κρέας έτσι ώστε τα κόκαλα να είναι καλυμένα με κρέας, όπως και να επιβλέπουμε το σκυλί την ώρα που τρώει.
Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια πριν αυτά καταφέρουνε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
- Βακτήρια όπως η σαλμονέλα έχουνε βρεθεί σε περιττώματα σκύλου, ο ίδιος σκύλος ωστόσο όταν εξετάστηκε ήτανε υγιέστατος. Το κοντό πεπτικό σύστημα φρόντισε να απομακρυνθεί το μικρόβιο πριν προλάβει να δημιουργήσει πρόβλημα στο ζώο.
- Επικίνδυνο ωστόσο για το σκύλο είναι το χοιρινό κρέας αν αυτό δεν καταψυχθεί κατάλληλα. Κι αυτό λόγω του ιού αουτζέσκι που είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να "σκοτωθεί" είναι με κατάψυξη τουλάχιστον στους -18 για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
- Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, το Neospora caninum είναι ένα παράσιτο που προσβάλει τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους (μέσω του πλακούντα). Το παράσιτο αυτό είναι επίσης θανατηφόρο για το σκύλο. Το μασχαρίσιο κρέας που είναι μολυσμένο αναγνωρίζεται εύκολα λόγω χαρακτηριστικών κυστων, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι επικίνδυνος μια και οι κύστες αυτές εξαφανίζονται και δε γνωρίζουμε αν το κρέας είναι μολυσμένο. Το Neospora caninum "σκοτώνεται" αν το κρέας καταψυχθεί για 24 ώρες.

Τα ωφέλη:
Μικρότερη παραγωγή κοπράνων. Είναι σφιχτά, καλοσχηματισμένα, και δε μυρίζουν.
Τα κόπρανα του σκύλου μας αποτελούν πάντα ένδειξη για την ποιότητα της διατροφής του και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Ο σκύλος χωνεύει γρηγορότερα.
Το τρίχωμα είναι απαλό και γυαλίζει.
Το σκυλί δε μυρίζει. Ούτε το δέρμα του ούτε και η αναπνοή του.
Τα δόντια παραμένουν υγιή, χωρίς πέτρα κλπ.
Ο σκύλος εμφανίζει λιγότερες εως καθόλου αλλεργίες.
Τα σκυλιά που είναι επηρρεπή σε παθήσεις των νεφρών (όπως τα shar pei) μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη φυσική πρωτεϊνη του καθαρού κρέατος από την τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.
Πολλά σκυλιά έχουνε φανερή βελτίωση της κακής ενεργητικότητας, μιας "τσίτας¨στην οποία βρίσκονται και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές φορές ευθύνεται η τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.

Το να τρέφεται ένας σκύλος με barf στοιχίζει το ίδιο, αν όχι λιγότερο, με μια πολύ καλής ποιότητας κροκέτα.

Χρήσιμα link:
http://rawlearning.com/
http://www.njboxers.com/faqs.htm#started
http://rawfed.com/index.html
http://www.barfworld.com/
http://www.wayeh.com/barf/2003_menus.htm
http://www.rawdogranch.com/rawdietbasics.htm
http://www.diamondpaws.com/health/barfveg.htm


Στόχος είναι να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων.
1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα
5. Αβγά
6. Ψάρια

Δεν αναμιγνύω διαφορετικά είδη στο ίδιο γεύμα για καλύτερη πέψη και για να μην επιβαρύνω το πάγκρεας.
Στο ίδιο γεύμα μπορώ να αναμιγνύω:
• κρέας με τροφές επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες (όπως αβγά, κεφίρ, γιαούρτι)
• κρέας με λαχανικά
• λαχανικά με δημητριακά.
Τα φρούτα τα δίνω πάντα μόνα τους (και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά από γεύμα), εκτός από μήλα που μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά.

Κοτόπουλο:
Αγοράζω ολόκληρα κοτόπουλα και τα τεμαχίζω, ή δίνω ισοδύναμα (ώστε να φάει τελικά ένα ολόκληρο κοτόπουλο) από τα παρακάτω:
• Πλατάρια (λαιμοί και πλάτη)
• Φτερούγες
• Στήθος
• Μπούτι

Μοσχάρι:
• Μάγουλο
• Στήθος
• Λάπα
• Κομμάτια για τας κεμπάπ

Εντόσθια:
ΟΧΙ αρνίσια.
1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν τα τρώει, τα δίνω μαζί με λαχανικά.
• Συκώτι (μοσχάρι/κοτόπουλο)
• Καρδιά. Η καρδιά δε θεωρείται εντόσθιο Είναι μυς αλλά την δίνουμε μαζί με εντόσθια.
• Πατσάς μοσχαρίσιος ακαθάριστος (πράσινος).

Ψάρια:
1-2 φορές την εβδομάδα.
Με τα λέπια, τα πτερύγια, τα κεφάλια και τα εντόσθια.
Λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ωμέγα 3) είναι:
• Ρέγγα
• Κολιός
• Σολωμός
• Πέστροφα
• Σαρδέλα
• Ξιφίας
• Κέφαλος
• Καλαμάρι
• Γαρίδες
• Τόνος
• Μπακαλιάρος
• Σκουμπρί
• Αντσούγια

Λαχανικά:
Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.
Πολτοποιημένα στο multi, τα βάζω σε παγοθήκες και τα καταψύχω.
Δίνουμε άφοβα:
• Μαρούλι - υψηλή θρεπτική αξία
• Ice Berg- δεν έχει θρεπτική αξία αλλά το δίνουμε άφοβα
• Σγουρή σαλάτα
• Λαχανάκια (πχ λαχανάκια Βρυξελών)
• Κινέζικο Λάχανο (Bok Choy)
• Ραδίκια
• Τομάτες (χωρίς τα φύλλα και τα κοτσάνια)
• Καρότα - με μέτρο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
• Σέλινο - δεν έχει σπουδαία θρεπτική αξία, αλλά είναι καλό διουρητικό
• Μαϊντανό
• Βλαστάρια Alfalfa (ήμερο τριφύλλι)
• Πιπεριές "στρόγγυλες" – κόκκινες, πράσινες, κίτρινες
• Κολοκυθάκια
• Κολοκύθα φρέσκη (not the canned pie filling)
• Παντζάρια
• Γλυκοπατάτες
• Σπαράγγια
• Ραδίκια
• Σπόροι μουστάρδας
Δίνουμε αλλά με επιφύλαξη και μέτρο:
• Σκόρδο - σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ωφέλιμο. Θεωρείτε μάλιστα φυσικό αντιβιοτικό. Σε μεγάλη ποσότητα ωστόσο προκαλεί αναιμία και στομαχικές διαταραχές.
• Σπανάκι, Ελβετικό chard (είδος τεύτλου) – σε μικρές ποσότητες δε δημιουργούν πρόβλημα. Παρόλο που δεν είναι τοξικά έχουν υψηλή περιέκτικότητα σε οξαλικό οξύ με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, γι’ αυτό καλό θα είναι να τα δίνουμε μεν αλλά όχι συχνά και με μέτρο.
• Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι – μπορούμε να τα δίνουμε αλλά σε μικρές ποσότητες μια και οι μεγάλη κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει το θυρεοειδή. Ακόμη προκαλούν αέρια.
• Πατάτες
Exclamation ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Αν το σκυλί μας έχει διαβήτη, αρθριτικά, δυσπλασίες και έχει ή είχε καρκίνο, καλύτερα να αποφεύγουμε τα underground λαχανικά καθώς αυτά μετατρέπονται σε άμυλο/ζάχαρη τα οποία επιδεινώνουν τα αρθριτικά ενώ τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από τα σάκχαρα.
Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Κρεμμύδι - Περιέχει ουσίες που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Τα κρεμμύδια είναι τοξικά για τους σκύλους και ιδιαίτερα βλαβερά για το συκώτι τους. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αιμολυτικής αναιμίας (Heinz-body) που μπορεί να πάθουν οι σκύλοι τρώγοντας κρεμμύδι ή άλλα είδη της ίδιας οικογενείας -ανεξάρτητα αν το προϊόν είναι ωμό, βρασμένο ή αφυδατωμένο. Και επειδή είναι σπάνια ασθένεια είναι πιθανό να γίνει λανθασμένη διάγνωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο. Το αιμολυτικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζεται με καθυστέρηση, πέντε περίπου μέρες μετά την κατάποση. Η τοξικότητα εξαρτάται από τη δόση. Έτσι όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει τοξικότητα. Η καθημερινή λήψη κρεμμυδιού από το σκύλο μπορεί να έχει ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΟ αποτέλεσμα, ενώ μια μόνο λήψη δίνει χρόνο στο μυελό των οστών να ανανεώσει τα πρόωρα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια πριν από μια επόμενη έκθεση στο κρεμμύδι.
• Πράσο - καλύτερα να το αποφεύγουμε μια και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι
• Μελιτζάνα - προκαλεί στομαχικές διαταραχές, σιελόρροια, λήθαργο, κατάρρευση της καρδιάς.
• Τα πράσινα μέρη της ντομάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Τα πράσινα μέρη της πατάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Φύλλα ρεβεντιού.

Question • Αγγούρι
Question • Μπάμιες
Question • Μπιζέλια
Question • Γλιστρίδα
Question • Ρόκα
Question • Αντίδια
Question • Αγκινάρες

Φρούτα:
Καταναλώνονται ωμά, χωρίς κουκούτσια, αποφλοιωμένα και πολτοποιημένα στο multi, τα βάζω σε παγοθήκες και τα καταψύχω.
Ποτέ σε συνδυασμό με άλλο γεύμα αλλά τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά.
Δίνουμε άφοβα:
• Μήλα
• Πορτοκάλια
• Μπανάνες
Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Σταφύλια/σταφίδες - σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, εμετούς, διάρροιες, και κατάρρευση των νεφρών που εκδηλώνεται μόλις 24 ώρες μετά την κατανάλωση τους!
• Αβοκάντο.
• Κουκούτσια φρούτων – είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες, ζαλάδες μέχρι και το θάνατο! Τα κουκούτσια του μήλου για παράδειγμα, περιέχουν (σε μικρή ποσότητα) υδροκυάνιο.

Question • Αχλάδια
Question • Γκρέιπφρουτ
Question • Λεμόνια
Question • Ροδάκινα
Question • Βερίκοκα
Question • Ακτινίδια
Question • Φράουλες
Question • Κυδώνια
Question • Πεπόνι

ΔΙΑΦΟΡΑ
Ένζυμα
Βοηθούν στην πέψη και εφοδιάζουν τον οργανισμό με τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Συμπληρώματα σε ένζυμα τα πασπαλίζουμε πάνω στην τροφή μόλις τη σερβίρουμε.
Φυσικά ένζυμα περιέχουν τα παρακάτω:
Πατσάς: Μοσχαρίσιος ακαθάριστος.
Λαχανικά και χόρτα: Καρότα, Λάχανο, Μαρούλι, Παντζάρια, Σέλινο, Σκόρδο, Σπαράγγια, Σπανάκι, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Question Αγκινάρες, Γλιστρίδα, Μπάμιες.
Λιπαρές τροφές: Λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, σησαμέλαιο και επίσης τα μη υδρογονωμένα βούτυρα σπόρων και ξηρών καρπών (ταχίνι, φυστικοβούτυρο χωρίς αλάτι κ.α.).
Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια, κάσιους, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, σουσάμι. Ωφελούν όταν είναι ανάλατοι, άψητοι και δεν έχουν οξειδωθεί (πολυκαιρισμένοι, με επίγευση ταγκίλας).
Φρούτα: Μήλα, Μπανάνες, Πορτοκάλια, Question Ακτινίδια, Αχλάδια, Βατόμουρα (ειδικά τα μπλε), Βερίκοκα, Γκρέιπφρουτ, Κεράσια, Κουμκουάτ, Κυδώνια, Λεμόνια (ειδικά τα πράσινα), Παπάγια, Πεπόνια, Ροδάκινα, Φράουλες.
Διάφορα: γιαούρτι παραδοσιακό, κεφίρ, μέλι ανεπεξέργαστο, μηλόξιδο, ξινόγαλα, σόγια και προϊόντα της, φασόλια, φαιοφύκη (kelp), ψάρια και θαλασσινά.
Προβιοτικά
Διατηρούν ισορροπημένη τη χλωρίδα του εντέρου.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό βοηθώντας τον να καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες.
Βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.
Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δίνονται καθημερινά ενδιάμεσα στα γεύματα.
• Κεφίρ
• Γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα (κατά προτίμηση κατσικίσιο).
Ωμέγα3
Προσθέτω στο φαγητό (κρέατα και λαχανικά) εκτός από όταν δίνω ψάρι.
• Λάδι 1κ.σ. / 15kg βάρους (λινέλαιο, σολομέλαιο, σησαμέλαιο)
• Λιναρόσπορος
• Φαιοφύκη (kelp). Με μέτρο σε σκυλιά που έχουνε πρόβλημα με το θυροειδή καθώς περιέχει ιώδιο.
Αβγά
1-2 την εβδομάδα, ωμά με το τσόφλι.
Cottage cheese
Μηλόξυδο
Βιολογικό μη παστεριωμένο με μάνα. 1 κουταλάκι του γλυκού στο νερό/φαγητό του κάθε μέρα.
Μαγιά μπύρας
Σε αφυδατωμένη μη ζυμώσιμη μορφή. Κυκλοφορεί σε χάπια, σκόνη και νιφάδες. Επίσης, κυκλοφορεί ένας τύπος ζωντανής μαγιάς σε υγρή μορφή και σε μίγμα με χυμούς (γκρέιπφρουτ), βασιλικό πολτό ή άλλα συστατικά. Η υγρή μορφή έχει σπουδαία εφαρμογή σε γαστρίτιδες, μειώνοντας την διάρκεια της θεραπείας κατά πολύ.
Βιταμίνη C
Ιδιαίτερα σε περιόδους στρες.
Εσπεριδοειδή φρούτα και χυμοί, μπρόκολα, σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια αποτελούν καλές πηγές λήψης Βιταμίνης C.
Διαιτητικές Πηγές.
Βιταμίνη Ε
Διαιτητικές Πηγές.

TIPS & TRICKS
Ενδοαντιπαρασιτικά:
• Σκόρδο: καθαρισμένο και ψιλοκομμένο 1-2 σκελίδες την εβδομάδα (ανά 20 κιλά).
• Ινδική καρύδα
Εξωπαρασιτικά:
• Μηλόξυδο: 1 κουταλάκι του γλυκού στο νερό/φαγητό κάθε μέρα.
Δυσκοιλιότητα:
• Κολοκύθι σε κονσέρβα.
• Ελαττώνω τα λαχανικά.
• Προσθέτω συκώτι στο φαγητό του.
Εντερικά (διάρροια/εμετός):
• Πορτοκαλιά κολοκύθα
• Χαμομήλι
• Γιαούρτι
• Άργιλος
• Μέλι
• Natural Applesauce
Αν παίρνει αντιβίωση:
• Προβιοτικά
• Βιταμίνη C
• Βιταμίνη Ε
Στο ταξίδι:
• Κονσέρβα σκουμπρί, τόνο, σολομό, σαρδέλα (σε λάδι).
• Cottage Cheese
• Natural Applesauce
• Μεγάλα κόκαλα για μασούλημα (recreational bones).

Αναγνωστες