Χωρίς καμία αμφιβολία το κινέζικο σαρ-πέι είναι μια από τις πιο αξιοπρόσεκτες ράτσες σκυλιών στον κόσμο.
Η ευφυής προσωπικότητά του, η ασυνήθιστη εμφάνιση, αλλά και η ευκολία με την οποία προσαρμόζεται στις εκάστοτε καταστάσεις είναι μερικοί από τους λόγους που το έχουν κάνει τόσο δημοφιλές.
Έως τη δεκαετία του '70 τα Σαρ Πέι θεωρούνταν σπάνιο είδος, ωστόσο από το 1977 και μετά ο αριθμός τους αυξήθηκε θεαματικά.
Λέγεται ότι η ύπαρξή τους οριοθετείται την εποχή της Δυναστείας του Χαν (206 -220 μ.Χ.), στις νότιες επαρχίες της Κίνας και συγκεκριμένα στο χωριό Ντα-Λετ, κοντά στη θάλασσα της νότιας Κίνας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αγαλματίδια σκύλων που βρέθηκαν σε τάφους αυτής της περιόδου και έμοιαζαν στη συγκεκριμένη φυλή, καθώς και από έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν σκύλους με κοντά πόδια, τετράγωνα σώματα, σπειροειδή ουρά και σουφρωμένο κεφάλι, χαρακτηριστικά που μας θυμίζουν πολύ τα Σαρ Πέι που ξέρουμε σήμερα.
Eπιλέχθηκαν για αναπαραγωγή
Τα σκυλιά αποτελούσαν ένα πρακτικό κομμάτι στην ζωή των Κινέζων αγροτών. Εκείνα που δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα της αρτιμέλειας και της νοημοσύνης χρησιμοποιούνταν κυρίως ως ενδυμασία ή ως τροφή. Ένα αδύναμο σκυλί δεν είχε καμία χρησιμότητα στο κινέζικο σπίτι. Όχι όμως και τα Σαρ Πέι που χάρις την εξυπνάδα, τη δύναμη, την απειλητική τους εμφάνιση και το αρχοντικό τους στυλ επιλέχθηκαν για αναπαραγωγή.
Στην κεντρική Κίνα, όπου η καλλιέργεια και η βοσκή ήταν κυρίαρχες, το Σαρ Πέι ανέπτυξε ένα ένστικτο βοσκής. Τα σκυλιά περιγράφονται εκείνη την εποχή ως μεσαίου μεγέθους, με μεγάλα κόκαλα και αθλητικό ύφος. Τα πόδια τους ήταν κοντύτερα από εκείνα στο νότο και ο όγκος τους ήταν συμπαγέστερος από τους συγγενείς τους στο βορρά.
Τα Σαρ Πέι φρόντιζαν για τα κοπάδια. Αν τους δινόταν η ευκαιρία θα επιτίθονταν στους σκίουρους, τις γάτες και τα μικρά ζώα και θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν και να διευθύνουν τα βοοειδή και τα πρόβατα όποτε χρειαζόταν.
EΞΟΝΤΩΣΗ
Mετά την καθιέρωση της Kίνας ως κομμουνιστικού κράτους τα πράγματα χειροτέρεψαν για τη ράτσα. Ένας βαρύς φόρος επιβλήθηκε έτσι ώστε μόνο ο πλούσιος να μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα κατοικίδιο.
H αναπαραγωγή σκύλων απαγορεύθηκε εντελώς και το 1950 πια υπήρχαν λίγα δείγματα αυτής της ράτσας. Mάλιστα ο Mάο, θεωρώντας ότι οι σκύλοι αποτελούσαν σύμβολο για την προνομιούχα τάξη διέταξε τη μαζική εξόντωση τους.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, τη λύση έδωσε μια ομάδα ανθρώπων με πρωτεργάτη ένα κτηνοτρόφο, τον κύριο Tσουνγκ, που προσπάθησε και τελικά κατάφερε να διασώσει τα Σαρ Πέι.
Xάρις σ΄αυτήν την ομάδα που αφοσιώθηκε στη διάσωση της φυλής, τα Σαρ Πέι μεταφέρθηκαν στο Xονγκ Kονγκ, όπου χρησιμοποιήθηκε η αιμομικτική διασταύρωση, για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τύπου. Aπό το Xονγκ Kονγκ τα Σαρ Πέι «ταξίδεψαν» στην Aμερική. O πρώτος σκύλος που έφτασε εκεί ήταν ο Λάκι, που ανήκε στον Xέρμαν Σμιθ και ήταν εκτροφή του κ.Tσουνγκ.
Στην αρχή οι συγκεκριμένοι σκύλοι δεν τράβηξαν το ενδιαφέρον των Aμερικανών. O κ. Matgo Law, βλέποντας τις προσπάθειες των άλλων να πέφτουν στο κενό έκαναν μια τελευταία απόπειρα για τη διάσωσή τους, δημοσιεύοντας το 1973 στο περιοδικό Dogs ένα άρθρο που απήυθυνε έκκληση για «βοήθεια».
Συγκεκριμένα έγραψε - «Who knows? If we can ship some of our dogs to your country they may some day become as popular as the Pekingese or Chow Chow. We can only hope».
Πάνω απο 2.000 Aμερικανοί ανταποκρίθηκαν γιατί είδαν ένα τρόπο να βγάλουν γρήγορα χρήματα. Ο αριθμός αυτός ηταν πολύ μεγάλος και ήταν δυσκολο να βρεθουν τοσα σκυλία. Σιγά σιγά βρεθηκαν οι ανθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν στη διάσωση της ράτσας. Αναμεσα σε αυτους ηταν και οι Ernest και Madeline Albright. Tο πρώτο σαρ πέι που ήρθε στο Albright's Ho Kennel ηταν η 3 ετων Down-Homes Mui-Chu τον Αυγουστο του 1973. Αργοτερα σε μικρο χρονικό ηρθε και ο 8 εβδομάδων ο Down-Homes China Souel. Tα δυο αυτα Σαρ Πέι ηταν απο το Matgo Law's kennel στο Hong Kong.
Ο μεγάλος αριθμός εισαγόμενων Σαρ Πέι από διαφορετικές περιοχές της Aσίας και οι συνεχείς αναπαραγωγές που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται σκύλοι με ευρύτατες διαφορές μεταξύ τους και στον τύπο και στη σωματική διάπλαση. Έτσι τα πρώτα χρόνια οι Aμερικανοί εκτροφείς βρίσκονταν σε ένα διαρκή πειραματισμό, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα στάνταρ που τους είχε δώσει η εφημερίδα Mάτγκο. Tο αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλα γκάμα από Σαρ Πέι με γενετικά λάθη και διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της φυλής. Τα πράγματα ωστόσο έφτιαξαν μετά απο διαρκή αγώνα κα συνέπεια στις γραμμές αίματος.
Πηγή
• Η ιστορία της φυλής
• Χαρακτηριστικά της φυλής
Γενική εμφάνιση: αξιοπρεπής, δραστήριος, συμπαγής σκύλος μεσαίου μεγέθους, με τετράγωνο σώμα. Oι ζάρες του δέρματος καλύπτουν το κεφάλι, το λαιμό και το σώμα. Mικρά αυτιά, η μορφή της μύτης θυμίζει έντονα ιπποπόταμο και η ουρά τους φτάνει πολύ ψηλά. O ρυτίδες είναι περισσότερες στα κουτάβια κα λιγότερες στον ενήλικο σκύλο.
Kεφάλι: Eίναι μεγάλο, όχι όμως υπερβολικά, καλυμμένο με άφθονες ρυτίδες στο μέτωπο που συνεχίζεται με δευτερεύουσες ρυτίδες που πλαισιώνουν το πρόσωπο.
Mάτια: Mαύρα, μικρά, βαθουλωτά με θλιμμένη έκφραση. Oι μπεζ και οι κρεμ σκύλοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.
Aυτιά: Eξαιρετικά μικρά, μάλλον παχιά, ισόπλευρα που στρογγυλεύουν ελαφρώς στις άκρες. Bρίσκονται οριζόντια στο κεφάλι επάνω από τα μάτια και μακριά το ένα από το άλλο.
Mύτη: Ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι η μεγάλη, μακριά, μαύρη και εντυπωσιακή μύτη που παραπέμπει σε ιπποπόταμο.
Στόμα: H γλώσσα, ο ουρανίσκος και τα χείλη έχουν μπλε-μαύρο χρώμα.
Λαιμός: Στενός, κοντός με το δέρμα να δημιουργεί ζάρες γύρω του.
Xρώμα: Eίναι μονόχρωμα. Mπορεί να έχει σκιές στην πλάτη και στα αυτιά. H σκίαση πρέπει να είναι παραλλαγή του χρώματος που έχει το σώμα.
Τα χρώματα τους είναι:
Mαύρο στο δέρμα, τη μύτη τη γλώσσα, το στόμα. Tο τρίχωμα μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ανοιχτό.
Kρεμ. Mπορεί να έχει σκοτεινότερα αυτιά και σκιά κατά μήκος της ράχης.
Πυρόξανθο.[/b][/color] Tο χρώμα του τριχώματος είναι ομοιόμορφο με παραλλαγή ελαφρώς στο σώμα, το λαιμό, το κεφάλι και τα πόδια.
Kαφέ. Iσχύει ότι και στο πυρόξανθο.
Aσημί. Ένα γαλαζωπό, γκρίζο χρώμα. Tο χρώμα του τριχώματος είναι ομοιόμορφο με παραλλαγή ελαφρώς στο σώμα, το λαιμό, το κεφάλι και τα πόδια.
Nα προσέχετε το Σαρ Πέϊ σας να μην έχει
• Tσιμπημένα αυτιά
• Eλλειπή ουρά
• Πολύχρωμο τρίχωμα
Σαγόνι-δόντια: Tο σαγόνι είναι δυνατό, οι κυνόδοντες κυρτοί, τα δόντια του είναι δυνατά και συμμετρικά.
Mουσούδα: Έχει σχήμα ιπποπόταμου και προεξέχει διακριτικά από το κεφάλι.
Σώμα: Kοντή πλάτη, βαθύ στήθος γεμάτο από ζάρες.
Oυρά: Eίναι παχιά, στρογγυλή στη βάση και φτάνει πολύ ψηλ.ά. Yπάρχουν τρία σχήματα που μπορεί να έχει η ουρά: να είναι ψηλά και να κάνει κλειστή καμπύλη, να σχηματίζει σφιχτή σπείρα ή να είναι ψηλά πάνω από την πλάτη, αλλά η καμπύλη να είναι ελαφριά και να μην φτάνει να ακουμπήσει την πλάτη.
Πόδια: συμπαγή, μέτριου μεγέθους.
Tρίχωμα: Tο εξαιρετικά σκληρό τρίχωμα είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας. Eίναι συνήθως υγιές, λαμπερό.,κοντό, σκληρό και τραχύ.
Mέγεθος: Ύψους περίπου 44-51 εκατοστά και βάρος 20-25 κιλά. Tο αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό.
Kίνηση: Iσορροπημένη, ελεύθερη και δυναμική.
Iδιοσυγκρασία: Αρχοντικός, ευφυής, αξιοπρεπής, νηφάλιος, ανεξάρτητος και κάπως απρόσιτος με τους ξένους, αλλά και τελείως αφοσιωμένος στους οικείους του.
Πηγή
• Shar Pei - Σκυλιά Πάλης;
Ο σκύλος-μαχητής του Ντα Λετ (επίσης γνωστός ως Τει Λε) φαντάζει ως ο πιθανότερος πρόγονος του Σαρ Πέι. Όπως προδίδει και το όνομά του χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στις κυνομαχίες που ήταν ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος διασκέδασης εκείνη την εποχή.
Τα σαγόνια του ήταν ισχυρά και ως εκ τούτου ικανά να πιάσουν έναν αντίπαλο, ενώ το δέρμα του αποτελούσε ένα ακόμη πλεονέκτημα καθώς δυσκόλευε τον «εχθρό» να το κρατήσει στο στόμα του.
Στην πραγματικότητα, το κινέζικο Σαρ Πέι μπορεί να χρησιμοποιήσει το δέρμα για την υπεράσπισή του, καθώς σκληραίνει την τρίχα ακόμη περισσότερο σε περίπτωση ανάγκης.
Στα πρόωρα σκυλιά πάλης, η ευελιξία του δέρματος ήταν επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη κι αυτό γιατί τους παρείχε τη δυνατότητα να γυρίσουν και να συστραφούν έτσι ώστε η λαβή ενός άλλου σκυλιού να μπορεί να σπάσει εύκολα.
Παρόλο που τα Σαρ Πέι δεν ήταν γεννημένα για μαχητές αν εκπαιδεύονταν από μικρή ηλικία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αγώνες πάλης.
Ωστόσο στερούνταν δυο ζωτικής σημασίας γνωρίσματα για να μπορέσουν να επιτύχουν ως «παλαιστές»: Αφενός ήταν πάρα πολύ μικρά για να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις άλλες πιο μεγαλόσωμες φυλές, αφετέρου η ιδιοσυγκρασία τους δεν ήταν επιθετική στο βαθμό που έπρεπε.
Λέγεται, ότι στα Σαρ Πέι έπρεπε να δοθούν τεχνητά τονωτικά για να αφυπνιστεί το ένστικτο της μάχης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα νάρκωναν ή τους έδιναν κρασί για να μπορέσουν να «παραμερίσουν» την ευγενική τους φύση και να αποκτήσουν πιο επιθετικές τάσεις.
Η καριέρα τους στα ρινγκ έληξε από τη στιγμή που εμφανίστηκαν πολλοί μεγαλύτεροι και δυνατότεροι τύποι σκυλιών. Έτσι τα Σαρ Πέι μετεξελίχθηκαν σε φύλακες των σπιτιών και κυνηγούς μιας και ήταν δυνατά, έξυπνα και αποτελεσματικά στη δίωξη.
Πηγή
• FCI-Standard N° 309 / 09. 08. 1999 / GB
ORIGIN : China.
PATRONAGE : F.C.I.
DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 14.04.1999.
UTILIZATION : Hunting- and watch-dog.
CLASSIFICATION F.C.I. : Group 2 Pinscher and Schnauzer, Molossians and Swiss
Mountain-and Cattledogs.
Section 2.1 Molossian, Mastiff type.
Without working trial.
BRIEF HISTORICAL SUMMARY : This Chinese breed has existed for hundreds of years in the provinces bordering the South China Sea. The town of Dialak in the province of Kwun Tung is probably the place of origin.
GENERAL APPEARANCE : Active, compact, short coupled and squarely built dog of medium size. Wrinkles over skull and withers, small ears and " hippopotamus " muzzle impart to the Shar Pei a unique look. Dogs larger and more powerful than bitches.
IMPORTANT PROPORTIONS : The height of the Shar Pei from withers to ground is approximately equal to the length of the body, from point of shoulder to point of buttock, especially in males. The length from nose to stop is approximately equal to the length from stop to occiput.
BEHAVIOUR / TEMPERAMENT : Calm, independent, loyal, affectionate to his family.
HEAD
Rather large in proportion to body. Wrinkles on forehead and cheeks continuing to form dewlap.
CRANIAL REGION :
Skull : Flat, broad.
Stop : Moderate.
FACIAL REGION :
Nose : Large and wide, preferably black, but any colour conforming to general coat colour permissible. Wide opened nostrils.
Muzzle : A distinctive feature of the breed. Broad from root to tip of nose with no suggestion of tapering. Lips and top of muzzle well padded. Bulge at the base of the nose permissible.
Mouth : Tongue, roof of mouth, gums and flews : bluish black is preferred. Pink spotted tongue permissible. Solid pink tongue highly undesirable. In dilute-coloured dogs the tongue is solid lavender.
Jaws/Teeth : Jaws strong with a perfect scissor bite, i.e. the upper teeth closely overlapping the lower teeth and set square to the jaws. Padding of lower lip should not be so excessive as to interfere with the bite.
Eyes : Dark, almond-shaped with a scowling expression. Lighter colour permissible in dilute-coloured dogs. Function of eyeball or lid in no way disturbed by surrounding skin, folds or hair. Any sign of irritation of eyeball, conjunctiva or eyelids highly undesirable. Free from entropion.
Ears : Very small, rather thick, equilaterally triangular in shape, slightly rounded at tip and set high on the skull with tips pointing towards eyes; set well forward over eyes, wide apart and close to skull. Pricked ears highly undesirable.
NECK : Medium length, strong, set well on shoulders. The loose skin under the neck should not be excessive.
BODY : Folds of skin on body in mature dogs highly undesirable except on withers and base of tail, which show moderate wrinkling.
Topline : Dips slightly behind withers; then it rises slightly over loin.
Back : Short, strong.
Loin : Short, broad, slightly arched.
Croup : Rather flat.
Chest : Broad and deep, brisket reaching the elbow.
Underline : Rises slightly under the loin.
TAIL : Thick and round at the root, tapering to a fine point. The tail is set very high, a characteristic feature of the breed. May be carried high and curved, carried in tight curl or curved over or to either side of the back. Lack of or incomplete tail highly undesirable.
LIMBS
FOREQUARTERS : Forelegs straight, moderate length, good bone. The skin on forelegs shows no wrinkle.
Shoulders : Muscular, well laid and sloping.
Metacarpus (Pastern) : Slightly sloping, strong and flexible.
HINDQUARTERS : Muscular, strong, moderately angulated, perpendicular to the ground and parallel to each other when viewed from the rear. Wrinkles on upper thighs, lower thighs, rear pasterns as well as the thickening of the skin on hocks undesirable.
Hocks : Well let down.
FEET : Moderate size, compact, not splayed. Toes well knuckled. Hindfeet free from dewclaws.
GAIT / MOVEMENT : The preferred gait is trot. The gait is free, balanced, active with good forward reach and strong drive from the hindquarters. The feet tend to converge to a center line when the speed increases. Stilted gait undesirable.
COAT
HAIR : A distinctive feature of the breed : short, harsh and bristly. The coat is straight and offstanding on the body, but generally flatter on the limbs. No undercoat. The coat may vary in length from 1 cm to 2,5 cm. Never trimmed.
COLOUR : All solid colours acceptable except white. Tail and rear part of thighs frequently of a lighter colour. Darker shading down the back and on the ears permissible.
SIZE :
Height : 44 - 51 cm at withers (17,5 - 20 ins).
FAULTS : Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree.
SERIOUS FAULTS :
· Deviation from a scissor bite (as a transitory measure, a very slightly overshot mouth is permissible).
· Snipy muzzle.
· Spotted tongue (except pink spotted tongue).
· Large ears.
· Low set tail.
· Coat longer than 2,5 cm.
ELIMINATING FAULTS :
· Flat foreface with badly overshot bite; undershot bite.
· Solid pink tongue.
· Lower lip rolled in, interfering with the bite.
· Round, bulging eye. Entropion, ectropion.
· Skin, folds or hair disturbing the normal function of the eye.
· Pricked ears.
· Absence of tail; stumpy tail.
· Heavy folds of skin on body (except withers and base of tail) and limbs.
· Not a solid colour (albino, brindle, patches, spots, black and tan, saddled pattern).
N.B. : Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.
REMARK : Any artificial physical alteration to the Shar Pei (in particular lips and eyelids) eliminates the dog from competition.
Από το επίσημο site της FCI: http://www.fci.be/
Αναγνωστες
My Blog List
-
-
Τελευταίο; Enough is Enough?Πριν από 10 χρόνια